cricket geschiedenis regels

Cricket: geschiedenis, regels en bekende spelers

door

in

Cricket, een spel met een rijke geschiedenis en een diepe culturele impact, blijft wereldwijd miljoenen fans boeien. Oorspronkelijk ontstaan in Engeland, heeft deze sport zich verspreid over continenten en verworven als een belangrijk onderdeel van de sportcultuur in landen als India, Australië en Pakistan. In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis van cricket verkennen, de regels uitleggen en een blik werpen op de vijf meest invloedrijke spelers die het spel gevormd hebben.

Geschiedenis van cricket

De geschiedenis van cricket gaat terug tot de 16e eeuw in het zuidoosten van Engeland. Oorspronkelijk was het een kinderspel, maar tegen de 17e eeuw werd het door volwassenen overgenomen en werd het een belangrijke sport. De eerste bekende wedstrijd werd gespeeld in 1646, en door de jaren heen ontwikkelde het zich verder, vooral onder de invloed van de Britse expansie overzee.

In de 18e eeuw werd cricket steeds populairder, en in 1744 werden de eerste bekende spelregels opgesteld. Deze codificatie was cruciaal voor de standaardisering van het spel. De Marylebone Cricket Club (MCC) in Londen, opgericht in 1787, speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de sport door in 1788 de eerste officiële Laws of Cricket vast te stellen.

De 19e en 20e eeuw zagen een grote uitbreiding van het spel, met de eerste internationale wedstrijden die plaatsvonden tussen de VS en Canada in 1844, gevolgd door testwedstrijden tussen Australië en Engeland, nu bekend als The Ashes, die in 1882 begonnen. De sport groeide verder in de Britse koloniën, wat leidde tot de introductie van One Day Internationals (ODIs) in de jaren ’70 en Twenty20 (T20) cricket in 2003, waardoor het spel toegankelijker werd voor een breder publiek.

Feitje: cricket is, na voetbal, de meest populaire sport ter wereld.

Uitleg van de regels

Cricket wordt gespeeld op een ovale grasveld met in het midden een rechthoekige strook, de pitch. Aan beide uiteinden van de pitch bevinden zich de wickets, die bestaan uit drie verticale palen, of stumps, en twee horizontale balken, de bails. Een standaard cricketteam bestaat uit elf spelers, en de wedstrijden worden gespeeld tussen twee teams.

Basis van het spel

De basis van cricket is eenvoudig: een bowler (werper) gooit de bal vanaf een van de uiteinden van de pitch naar de batsman (slagman) aan het andere uiteinde, die probeert de bal weg te slaan en runs te scoren. De bowler en de andere veldspelers proberen de batsman uit te maken, wat op verschillende manieren kan gebeuren, zoals door de stumps te raken met de bal of door de bal te vangen nadat deze is geslagen zonder dat deze de grond raakt.

Belangrijke cricket regels

 • Overs: De bowler moet zes wettige ballen werpen om een over te voltooien. Na elke over wisselt de bowler.
 • Runs: Runs worden gescoord wanneer de twee batsmen uiteinden wisselen op de pitch, nadat de bal is geslagen. Runs kunnen ook worden gescoord door boundaries, waarbij de bal de grens van het speelveld bereikt. Als de bal de grond raakt voordat hij de grens bereikt, zijn het vier runs; als hij deze direct bereikt, zes runs.
 • Uitmaken: Er zijn verschillende manieren waarop een batsman uit kan zijn, waaronder ‘bowled’ (de bal raakt de stumps), ‘caught’ (de bal wordt gevangen), ‘run out’ (de stumps worden geraakt terwijl de batsmen van plek wisselen) en ‘leg before wicket’ (LBW) (de bal raakt de benen van de batsman in plaats van het bat).
cricket geschiedenis regels

Top 5 bekendste cricketspelers

 1. Sir Donald Bradman (Australië)
  Vaak beschouwd als de grootste cricketspeler aller tijden, met een gemiddelde van 99.94 in Test cricket, een record dat waarschijnlijk nooit zal worden gebroken.
 2. Sachin Tendulkar (India)
  Een van de meest geliefde figuren in cricket, Tendulkar heeft de meeste runs in zowel Test als ODI cricket en staat bekend om zijn technische vaardigheid.
 3. Sir Viv Richards (West-Indië)
  Bekend om zijn krachtige slagtechniek en dominantie over bowlers tijdens de jaren 70 en 80.
 4. Shane Warne (Australië)
  Beschouwd als een van de grootste bowlers, veranderde Warne het spel met zijn ongeëvenaarde spin bowling.
 5. Imran Khan (Pakistan)
  Naast zijn succes als all-rounder, leidde Khan Pakistan naar hun eerste Cricket World Cup overwinning in 1992.

Cricket is een dynamische sport met een lange geschiedenis en een diepe culturele betekenis in veel delen van de wereld. Door zijn unieke combinatie van strategie, vaardigheid en teamwerk, biedt het spanning en entertainment voor spelers en toeschouwers.